Wat is Venkel?

Gepubliceerd op 20 augustus 2021 om 13:42

In dit verhaal neem ik je mee in de wondere wereld van de venkel. Daarnaast zal ik antwoord geven op de vraag; ‘wat is venkel?’ De leestijd is zo’n 5 minuten en na die 5 minuten weet jij alles wat je moet weten over de venkel (en meer!). Zo leer ik iets over de geschiedenis van de venkel, waar de venkel tegenwoordig het meest gebruikt wordt en wat je met de venkel kan doen. Ook leer ik jou hoe je de venkel het beste kan schoonmaken, erg handig al zeg ik het zelf, want de venkel is nog niet zo’n makkelijke groente als het op het eerste gezicht lijkt.

De familie van de venkel

Net zoals jij en ik familie hebben, heeft de venkel dit ook. De venkel is namelijk familie van de schermbloemen ofwel Apiaceae (mag je vergeten). De venkel kenmerkt zichzelf doordat het een sterke anijssmaak heeft. Er bestaan verschillende soorten venkel. Zo heb je de knolvenkel, die ik gebruikt heb in de venkelstoof met kabeljauw (binnenkort op de website) en de venkelschotel, maar ook de bladvenkel. Bij de bladvenkel ontbreekt de knol die logischerwijs bij de knolvenkel wel aanwezig is. Ook worden de zaden van de venkel regelmatig gebruikt als specerij. De venkel groeit bovengronds en de plant kan wel meer dan een meter hoog worden!

Waar komt de venkel vandaan?

De zaden van de venkel worden al eeuwenlang gebruikt. Deze staan namelijk al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. De meest krachtige vorm waarop deze venkel toegediend kan worden is middels venkelolie. Deze olie wordt uit de zaden van de venkel geperst. Ook kan van de venkelzaden thee worden getrokken. Echter kan het schadelijk zijn om een te hoge dosering venkelolie of thee tot je te nemen. De geneeskrachtige werking waarbij venkelzaad kan helpen is bijvoorbeeld bij darmproblemen of menstruatiestoornissen.

 

Venkel alles over venkel op deze pagina. Waar komt venkel vandaan in welk land wordt venkel gebruikt wat kan je met venkel gerechten met venkel feitjes over venkel alles.

Wist je dat? Kauwen op venkelzaad hongergevoel onderdrukt?

Vroeger kauwden gelovigen op venkelzaad om ‘nuchter’ de kerk binnen te gaan. Zo aten zij niks en hadden zij ook geen hongergevoel.

In welk land wordt de venkel het meest gebruikt?

De venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het middellandse zeegebied en werd middels handelsroutes uit de middeleeuwen naar Europa vervoerd. De venkel wordt voornamelijk in Zuid-Europa gebruikt voor salades. De landen die van oorsprong het meeste venkel gebruiken is voornamelijk Italië. In Italië wordt maar liefst 6 à 7 kilo venkel gemiddeld per persoon gegeten. In Nederland is dit ‘slechts’ 2 à 3 ons (200 – 300 gram). De venkel daar is de kool hier in Nederland. De anijssmaak van venkel wordt dan ook meer gewaardeerd in landen als Italië en Frankrijk dan hier in Nederland. Erg jammer als je het mij vraagt, want je kan zo veel lekkere dingen maken met venkel.

Waar is de venkel lekker bij?

Zoals net al gezegd wordt de venkel voornamelijk in Zuid-Europa gebruikt. Venkel wordt daar erg veel gebruikt om in salades te verwerken. Maar venkel is bij veel meer dingen erg lekker. Ik zou persoonlijk altijd aanraden om een heerlijk (wit)visje te bakken bij de venkel. Dat gaat namelijk altijd goed samen, eventueel met tomaat. Maar ook een venkelsoep is erg lekker of een venkelpuree. Venkel is ook erg lekker wanneer je deze roostert in de oven, stooft in de stoomoven met wat heerlijke verse groenten zoals ui, tomaat, paprika erbij.

Wat ook erg handig is om te weten, is dat venkel in de vriezer 1 jaar houdbaar blijft. Wel eerst even kort blancheren (lees: kooktips, warme kooktechnieken) voordat je deze gaat invriezen.

Hoe kun je venkel het beste schoonmaken?

Venkel kun je het beste schoonmaken door eerst de groene bladeren er schuin af te snijden. Daarna halveer je de venkel. Als het goed is zie je aan de binnenkant van de venkel driehoekjes zitten. Dit is het midden van de venkel. Door schuin in te snijden aan beide kanten van deze ‘driehoek’ kan je de kern van de venkel er gemakkelijk uithalen, zie afbeelding. Deze kern moet uit de venkel omdat dit een erg hard en bitter stuk is van de venkel. Wanneer de kern uit de venkel is, kun je deze in de lengte in reepjes snijden. Wanneer je blokjes wilt snijdt je deze reepjes door tot je kleine blokjes overhoudt.

Venkel alles over venkel op deze pagina. Waar komt venkel vandaan in welk land wordt venkel gebruikt wat kan je met venkel gerechten met venkel feitjes over venkel alles.

Hopelijk heb ik jou nu alles kunnen vertellen wat je wilt weten over de venkel en kun je nu zelf ook heerlijke gerechten maken met dit ingrediënt. Ik wens je alvast heel veel plezier met het maken van jouw (misschien wel eerste) gerecht met venkel. Laat mij vooral weten wat je gemaakt hebt! Ik ben benieuwd. Dat kan via alle socials die hieronder te vinden zijn, via mail of de reacties onder deze blogpost. Smakelijk eten alvast!

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.