Hoe combineer ik Bier met Gerechten?

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 12:00

Na mijn trip aan de Horecava 2024 (en het proeven van een aantal heerlijke biertjes) vond ik het nodig om een blogpost toe te wijden aan het combineren van bier met spijs (voer). In deze blog kom je te weten hoe je nou een goed passend biertje bij welk gerecht te kiezen en precies andersom, welk gerecht je nou moet pakken bij welk soort biertje; wel zo handig als dat éne IPA'tje of witbiertje echt jouw all-time favoriet is.

Hoe vindt je het juiste bier bij ieder gerecht?

Welke bier past bij mijn gerecht bier spijs weizen wit blond pilsener pils IPA bruin donker bock isidor latrappe Omer bier eten lekker man

In mijn tijd in de Horeca is ooit de ABC-methode voorbij gekomen, deze formule geeft een makkelijk ezelbruggetje voor het combineren van bier met spijs. Het versterken van bepaalde vergelijkbare smaken wordt in deze methode accentueren genoemd en staat dan ook voor de “A”. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gerechten zoals een pittige curry of een gerecht met een sterke smaak zoals de kip Jalfrezi die te vinden is op deze site. Het versterken van deze smaken kan door hier een kruidig biertje aan toe te voegen.

Bij het verbinden van een specifieke biersoort met het gerecht door bijvoorbeeld een element in het gerecht te pakken dat ook in het biertje voor komt; denk bijvoorbeeld aan een nagerecht met kersen en daar dan een heerlijke Kasteel Rouge aan toevoegen waar natuurlijk ook de smaak van kers in terug komt. Of denk aan een gerecht met karamel en een heerlijk bier met ook deze smaak hierin verwerkt. De “B” in deze methode staat dan ook terecht voor 'een brug slaan' door deze elementen van beide producten te combineren.

De “C” staat voor contrast. De naam zegt het al, dit gaat om juist de tegenstellingen tussen bier en spijs te accentueren om zo een gebalanceerde combinatie te krijgen en een feest van verwarring in de mond te ontwikkelen waardoor je smaakpapillen geprikkeld worden.

Wat eet je bij verschillende soorten bieren?

Hieronder beshrijf ik per biersoort wat hen typeert en wat voor soort gerechten hier het beste bij genuttigd kunnen worden.

Welk gerecht maak ik bij een IPA?

Fris bier, maar ook bitter. Een erg uitgesproken smaak... Voel je hem al aankomen? Inderdaad! Voor dit bier is de “B” van de eerder benoemde ABC-methode erg toepasselijk. Naast de Kip Jalfrezi die ik op deze website heb staan past ook pittige kip of een kaasplank met blauwschimmel (Rochefort) of oude sterk uitgesproken kazen erg goed bij een IPA-bier.

Wat eet ik bij een Weizen?

Een Weizen is vaak verfrissend en fruitige bier wat vaak smaken als banaan, of citrusvruchten bevat past perfect bij zomerse gerechten zoals salades, maar ook wat 'lichte' gerechten zoals witvis en gevogelte (kip). Omdat dit bier ook vaak een karakter van tarwe heeft valt dit ook uitstekend te combineren met lekkere vette hap zoals een hotdog of broodje kroket.

Welk gerecht past bij  een wit biertje?

In de zomer is het heerlijk om een wat lichter wit biertje te pakken op het terras, toch? Dit geldt ook zo voor de gerechten die hierbij passen. Door de vervrissende smaken dat dit bier typeert passen hier uitstekend wat lichtere gerechten zoals salades of een gegrilde vis met citroen(saus) bij. Wat ook erg aan te raden is om mosselen met dit bier te combineren.

Wat past goed bij een donker bier? (Bruin / Dubbel / Bock)?

Verrassend genoeg past een lekker Hollandse stamppot dus enorm goed bij een Bruin bier. Verder passen iets zwaardere gerechten goed bij dit soort bier. Denk aan een mooi stuk gebakken vlees. Een AVG'tje zoals dat heet (aardappels vlees groente) kan ook goed samen met dit bier. Wat ook erg lekker is, is een pasteitje of andere gerechten met champignons / paddenstoelen.

Welk gerecht past bij (Mijn favoriet uit de omgeving) Latrappe Isid'or?

Ik weet niet zeker of dit bier onder een van de andere categorieën valt, maar ik wilde deze zeker benoemen. Zelf kom ik uit de omgeving van de LaTrappe brouwerij in Berkel-Enschot (Brabant) en vind dit dan toch wel het beste biertje dat zij daar hebben. De zachte zoete smaak van karamel en fruitigheid wat een beetje aan appelstroop doet denken past perfect bij Wild gerechten, zoals konijnenbout of hertenbiefstuk. Kijk voor meer inspiratie op de website van LaTrappe voor de bier spijs combinaties die zij zelf aanraden.

Wat eet ik bij een Tripel?

Voor de Tripel bieren geldt gedeeltelijk hetzelfde als voor de IPA's. Ook deze hebben vaak een erg uitgesproken smaak en hoog alcoholpercentage, waar ik zelf ook erg fan van ben.

Een ietwat kruidigere Tripel met fruitige en uitgesproken smaken past bijvoorbeeld goed bij winterse gerechten als een stoofpot. Zoetere tripels passen ook goed bij bittere gerechten, zoals asperges of witlof. Dit geeft een mooi contrast samen met de zoete tripel. De “C” van de ABC-methode dus.

Wat moet ik eten bij een Quadrupel?

Erg lekker, erg zwaar. Dat is Quadrupel. Dit bier is erg intens met een zoet karakter en past daardoor beter bij kleinere snacks zoals oude kaasblokjes, vijgen met bijvoorbeeld bierstroop. Zo komt de smaak het beste tot zijn recht. Wanneer je trouwens meer dan drie Quadrupel gedronken hebt maakt het niet meer uit wat je erbij pakt, je proeft het dan toch niet meer.

Welk gerecht past bij een Kriek (Kersenbier)?

Kriek is een ietwat lichter biertje wat een zurig en fruitige tint heeft. Dit bier past dan ook bij lichtere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan fruit en salades (zie hier mijn 3 verschillende side-dishes), maar ook zeker nagerechten met ijs. Ook een punt brie past erg goed bij dit een Kersenbiertje (Kriek). 

Kriek heeft nog iets gemeen met bier, wist je dat Kriek een kersensoort is? Er kan gezegd worden dat elke Kriek een kers is, maar niet elke kers een Kriek. En waar hebben we dit eerder gehoord? Inderdaad! Niet ieder bier is pils, maar ieder pils is bier. 

Komen we meteen aan bij het laatste soort bier; Pilsener!

Wat eet ik bij pilsener?

Pilsener kan bij veel gelegenheden, of je rustig gaat dineren of er een aantal extra pakt. De smaak van Pilsener past uitstekend bij lichtere gerechten als; kip, salade, zalm en braadworst. In dat opzicht dus redelijk vergelijkbaar met de witbieren, wat ook lichtere bieren zijn met vaak iets van citrus in hun smaak verwerkt.  

Hopelijk heb ik je bij kunnen brengen waar ieder soort bier het beste bij past. En daarmee ook hoe je dit voor jezelf zou kunnen bepalen. Ik denk dat je met deze informatie in ieder geval zo veel mogelijk kunt genieten van je biertje, maar misschien nog wel belangrijker van je gerecht. De juiste balans van bier en spijs maakt dat beide een goede mix en balans brengen aan je diner/ borrel of lunch (voor sommigen ontbijt :). Veel proefplezier en kookplezier gewenst! Kijk hier voor alle hoofdgerechten en probeer deze nu met deze info te combineren met bieren, smakelijk!

ps. biermerk Omer heeft een hele mooie pagina gemaakt voor het combineren van bier met eten; kijk hier voor meer inspiratie!

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.