Hmmmm lekker, pastinaak! Deze vergeten groenten kan erg lekker bereid worden. Op deze pagina worden 3 verschillende manieren van pastinaak bereiding beschreven. Pastinaak wordt op deze pagina bereid middels frituren, in de jus en tot slot wordt er beschreven hoe je een heerlijke pastinaak crème kan maken. Dit gerecht is bedoelt als bijgerecht langs je vlees of vis, witvis of varkensvlees gaat erg goed samen met pastinaak. Daarnaast kan het gerecht ook als amuse gebruikt worden bij een meer-gangendiner.  De recepten zijn bedoelt voor 3-4 personen.  (Bijna) heel de pastinaak wordt gebruikt bij deze gerechten. 

Ingrediënten:

  • 4 Pastinaken
  • 2tl Kerriepoeder
  • 500ml Halfvolle melk
  • 50gr Ongezouten boter
  • Olijfolie / frituurolie, ligt aan de manier van frituren
  • Jus rundvlees
  • Zout
Goed Lekker trio van pastinaak met kerriepoeder halfvolle melk jus zout pastinaken natuurlijk erg lekkere pastinaak recepten goede recepten Goed Lekker

1. Bereiding Pastinaak in jus:

  1. Was en Schil de pastinaken en snijdt deze door de helft zodat je een dik en een dun gedeelte van de pastinaak hebt. LET OP: Gooi de schillen niet weg, deze worden gefrituurd bij recept nummer 3. 
  2. Verwarm de oven (hete lucht) voor op 200 graden.
  3. Snijdt het dunne gedeelte van de pastinaak in 2 of 4 lange stroken, ligt aan de dikte van de pastinaak. 
  4. Leg de stroken pastinaak in een ovenschaal.
  5. Maak in een pannetje de jus zoals beschreven staat op de verpakking, ongeveer 200ml á 300ml moet genoeg zijn.
  6. Gooi de jus over de pastinaken in de ovenschaal
  7. Zet de schaal voor 15-20 minuten in een voorverwarmde oven. 
  8. Nu door naar stap 2, de gefrituurde pastinaak.

2. Bereiding Gefrituurde Pastinaak (schil):

  1. Snijdt het dikke gedeelte wat over is van de pastinaak in enorm dunne plakjes (ongeveer 0,2 cm). LET OP: Zorg dat je ongeveer 1/3 van het dikke gedeelte overhoudt voor de pastinaak Crème. 
  2. Zet ondertussen een pan op met ongeveer een laagje van 1-2cm olijfolie, of zet de frituurpan aan. Laat deze goed heet worden. 
  3. Frituur de dunne plakjes pastinaak en de schillen tot deze mooi bruin zijn geworden. 
  4. Laat de gefrituurde pastinaak afkoelen zodat deze krokant worden en strooi er zout overheen. 
  5. Nu door naar stap 3, de pastinaak crème.

3. Bereiding Pastinaak Crème:

  1. Doe alle pastinaak dat nog over is in een klein pannetje. Als het goed is heb je per pastinaak nog 1/3 van het dikke gedeelte over en wellicht nog mislukte schijfjes. 
  2. Vul de pan met halfvolle melk en zorg dat de pastinaak net onder staat. 
  3. Doe de kerrie bij de melk en kook de pastinaak beetgaar in de melk. 
  4. Giet de pastinaak af wanneer deze gaar is, LET OP: bewaar het kookvocht. 
  5. Doe de gekookte pastinaak in een bak of maatbeker en pureer deze samen met de ongezouten boter met een staafmixer. Zorg dat deze crème goed smeuïg is door eventueel kookvocht toe te voegen. 
  6. Je hebt nu een mooie pastinaakcrème gemaakt. 
  7. Deze crème is au bain marie warm te maken. (=Het in een warm waterbad plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te verhogen).

Opmaak trio pastinaak:

Nu je alles gemaakt hebt met de pastinaak is de opmaak aan de beurt. De opmaak van deze trio van pastinaak zoals op de foto is als volgt;

  1. Pak een eetlepel pastinaakcrème en spreid deze uit op een bord, of plaat.
  2. Pak 2 stukjes pastinaak uit jus en leg deze kruislings op elkaar op de crème.
  3. Decoreer dit nu met de gefrituurde schijfjes pastinaak en tot slot met de gefrituurde pastinaakschillen.
  4. Eet smakelijk!

Ps. De echte koks onder ons wil ik wel uitdagen om alles tegelijk klaar te maken ;). 

Het kost wat werk, deze trio van pastinaak, maar dan heb je ook wat. Ikzelf vond dit echt de moeite waard om te maken. Hopelijk delen jullie deze mening met mij.  Laat vooral even een reactie achter als het jou ook gelukt is om alles tegelijkertijd klaar te maken! En laat ook een reactie achter door andere te vertellen hoe 'Goed Lekker' jij dit vond. Vergeet ook niet dit recept te delen via de social media buttons hieronder en een rating te geven. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.