GoedLekker Kooktips: Hoeveelheden

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 11:24

Denk jij ook wel eens tijdens het koken; ‘Huh, wat een rare afkortingen allemaal?’ Dan is deze pagina perfect voor jou! Op deze pagina worden alle afkortingen toegelicht die gebruikt worden in mijn recepten op deze website! Dus nooit meer de verkeerde hoeveelheden wanneer deze lijst erbij gehouden wordt. Daarna worden hele handige portiehoeveelheden gegeven voor bijvoorbeeld rijst. Ook de vraag: 'Hoeveel water heb ik nodig bij het koken?' wordt beantwoord onderaan de pagina. 

Kooktips hoeveelheden, leer op deze pagina alles over afkortingen schalen en porties en hoeveelheden die bij het koken handig kunnen zijn.  Leer ook hoeveel water nodig is voor bij het koken van je gerechten

Afkortingen en schalen

Afkorting Betekenis
g of gr. Gram
tl. Theelepel = 0,5cl. = 5ml.
el. Eetlepel = 1cl. = 10ml.
ml. Mililiter
kg. Kilo
L. Liter
cl. Centiliter = 10ml.
dl. Deciliter = 100ml.
dag. Decagram = 10g.
Kiloschaal 1 Kg. Literschaal 1L.
1.000.000 mg. 1.000 ml.
1.000 g. 100 cl.
100 dag. 10 dl.
1Kg 1 L.

Porties / Hoeveelheden

Ken je dat? Je wilt gaan koken maar je hebt geen flauw idee welke hoeveelheden je moet hebben om niet teveel weg te gooien of over te houden. Ook wil je niet dat je gasten met honger naar huis gaan. Deze portielijst lost dit voor je op! In deze lijst staan porties opgenomen waarvan ik zelf ook altijd zit te twijfelen welke hoeveelheid nou goed is. Heb jij zelf ook moeite met porties van andere ingrediënten? Laat dit dan weten via de contact-pagina dan kan ik deze toevoegen en helpen we iedereen een handje vooruit.

Ingrediƫnt Portiehoeveelheid per persoon
Rijst 75gr.
Groenten 200-250gr.
Vlees/Vis 100-125gr.
Kip 100-125gr.
Soepvlees 75gr.
Aardappelen 200gr.
Vleesvervangers zoals tofu 100-125gr.

Hoeveel water heb ik nodig voor het koken?

Tot slot nog een paar handige tips die betrekking hebben tot koken. Bij de meeste groenten is het namelijk voldoende om deze driekwart onder water te zetten. Deze hoeven dus niet helemaal onder water. Bij aardappels is het zelfs zo dat 1 à 2 cm al genoeg water is om te koken. Bij rijst is het dan wel weer nodig om deze helemaal onder water te zetten, met 1 à 2 cm extra water, omdat het water wordt opgenomen door de rijst. Kook altijd met het deksel deksel op de pan, laat wel altijd een kleine opening voor luchtafvoer uit de pan en wanneer het water kookt moet je het vuur laag zetten.

Vergeet vooral niet om deze pagina te delen met iedereen die wel een helpende hand kan gebruiken tijdens het koken ;). Hopelijk heb je iets aan deze informatie gehad. Laat vooral ook een reactie achter van wat je van dit bericht vindt en vergeet niet om de gerechten te bekijken op deze website

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.